sobota, 16 maja 2020

Jabłka pod kruszonką

Pamiętacie o naszym zadaniu międzyzbiórkowym? Dzisiaj publikujemy propozycję Oli na pyszny posiłek: "Jabłka pod kruszonką". Doskonale sprawdzi się na niedzielny deser :)

Do dania potrzebujemy:

*50 g masła
*500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
*1 ½ łyżeczki cynamonu
*50 g cukru trzcinowego
*50 g płatków owsianych
*50 g mąki pszennej 

Zaczynamy od obrania jabłek.
 Jabłka kroimy na malutkie kawałki. Dodajemy cynamon. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

W następnym kroku do osobnego naczynia dodajemy cukier, masło, płatki owsiane i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy.

Kruszonkę nakładamy na wcześniej przygotowane jabłka.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 15 - 20min (200C).

Taka potrawa pięknie wygląda, a jak pachnie :)

Na koniec można oprószyć wierzch cukrem pudrem. Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz